mossagården

Din ekologiska butik på nätet!


Ekobutiken


Om Mossagården


Om näthandeln


Natur, ekologi och kretslopp


Våra odlare


Recept


Biffar och pajer


Efterrätter


Fisk, kyckling & kött


Grytor & gratänger


Grönsaker & rotfrukter


Pasta, potatis & ris


Sallader


Små & förrätter


Soppor


Såser & tillbehör


Filmer


Recept

Fänkåls- och purjolöksgratäng

(4 port)

 

2 fänkålsstånd
1 purjolök
Sås:
2 msk margarin
3 msk vetemjöl
2 dl grönsaksspad
2 dl mjölk
örtbuljong (1 tärning)
0,5 dl grädde
1 äggula
1 tsk dragon
1-2 msk pressad citron
1 dl ost, riven

 

Dela fänkålen och skär purjon i ca 2 cm långa bitar. Koka fänkålen i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Lägg i purjon och koka ytterligare ca 5 minuter. Häll av vattnet, spara lite till såsen. Lägg grönsakerna i en smord ugnssäker form. Smält margarinet i en kastrull, rör ner mjölet. Späd med grönsaksspad och mjölk, lite i taget. Koka upp under omrörning. Tillsätt buljongtärningen och koka i 3-4 minuter. Ta kastrullen från värmen. Vispa ihop grädde och äggula och rör ner i såsen. Smaksätt med citron och dragon. Häll såsen över grönsakerna i formen. Strö över osten. Gratinera mitt i ugnen, 225° 20-25 min. Gratängen passar att servera till bacon och rökt laxen, eller som ensamrätt.


« Tillbaka  
Vecka 13, 2024

logga in?

användarnamn

lösenord


ny användare?
registrera dig här

glömt lösenord?
hämta det här


© Mossagården 2024, Sverige. Alla priser är inklusive moms i svenska kronor (SEK) om inget annat uppges.
Betallösning tillhandahållen av Stripe Powered by Stripe